czwartek, 11 kwietnia 2013

Kopytka - trochę pracochłonne, ale było warto


Potrzebne będzie: 
- półtora kilograma ziemniaków 
- półtora kilograma mąki 
- 2 jajka 
- płaska łyżka soli 
- pieprz 

Ugotowane i obrane ziemniaki mielę i zostawiam do ostygnięcia. 
W dużej misce do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajka i zagniatam na jednolitą masę aż ciasto nie będzie kleić do ręki. Stolnicę posypuję mąką i roluję wałki mniej więcej grubości kciuka i lekko spłaszczam. Następnie kroję pd skosem 4 cm paski.
Kopytka wrzucam do wrzącej i osolonej wody, po wypłynięciu gotuje jeszcze 4 minuty. Wyjmuje na cedzak i przelewam zimną wodą. 
Podaję na kilka sposobów, dziś z podsmażaną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz