poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sos musztardowy


Najbardziej lubię ten sos jako dodatek do jajek w koszulkach, ale polecam również do innych obiadów i dań.



Składniki:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szkl. mleka
- około 1 szkl. wody
- 4 łyżki musztardy (dałam sarepską)
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i szybko roztrzepuję aby nie powstały grudki. Następnie dodaję mleko i energicznie mieszam trzepaczką. Gdy zgęstnieje dodaję wodę. Następnie musztarda, sól, pieprz, cukier.

2 komentarze:

  1. Zamierzam wypróbować do gotowych tortelloni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałem sosu do żeberek , ten nadaje się wyśmienicie Polecam :)

    OdpowiedzUsuń