czwartek, 11 kwietnia 2013

Spaghetti po bolońsku

Obiad uwielbiany przez wszystkich domowników, nawet moja półtora roczną córeczkę.

Danie bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.


A potrzebne mi będzie (dla 4 osób) :

- opakowanie makaronu spaghetti
- pół kg. mięsa mielonego (tym razem mam z indyka)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- kilka listków bazylii
- pieprz i sól
- ewentualnie ser żółty

Cebulę i czosnek obieram z łupinki, czosnek kroję drobno lub ścieram na tarce, cebulę kroję w cienkie paski. Wrzucam to na rozgrzaną patelnię, podsmażam do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję mięso, obsmażam przez kilka minut i dodaję pomidory. To razem wymieszam i smażę jeszcze około 10 minut.

Między czasie gotuję makaron spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu.

Na koniec do sosu dodaję według uznania przyprawy: pieprz, sól i bazylię.

Odcedzony makaron wykładam porcjami na talerze, na to wylewam gotowy sos. Można podawać ze startym serem na wierzch i udekorować na górę listkami świeżej bazylii. 






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz