wtorek, 23 kwietnia 2013

Wątróbka drobiowa z cebulką




Składniki:

- 500 g watróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- pieprz, sól
- kilka łyżek mąki mąki
- 100ml mleka
- olej do smażenia

Wątróbkę myję i odkrajam tłuste żyłki.

Kawałki mięsa moczę w mleku, a następnie obtaczam w mące.
Na rozgrzanej patelni podsmażam wątróbki z oby dwu stron.
Na drugiej patelni smażę cebulkę pokrojoną w cienkie paski, aż się zeszkli.
Do podsmażonej wątróbki dodaję cebulę i to razem podduszam przez około 10 minut,
pod koniec dodaję pieprz i sól do smaku.



(Sól zawsze dodaję pod koniec smażenia, aby mięso nie było twarde).


Wątróbkę najczęściej podaję z pure ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi,
a dziś moja ulubiona surówka Colesław.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz