Kiedyś myślałam, że zrobienie ciasta na gofry to łatwa sprawa. Myliłam się jednak. Po kilku eksperymentach w końcu mam swój sprawdzony przepis (łatwy do zapamiętania), którym chcę się z Wami podzielić:
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl mleka
- 2 jaja
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Żółtka oddziel od białek.
W głębokiej misce wymieszaj mikserem jajka, następnie dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i szczyptę soli.
W drugim naczyniu ubij białka i dodaj do ciasta. To razem wymieszaj.
Przed pierwszym pieczeniem gofrownicę smaruję tłuszczem.
Ciasto wlewaj, gdy forma dobrze rozgrzana i piecz około 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz