czwartek, 2 maja 2013

Sernik tradycyjny

Rodzinny przepis na pulchniutki i puszysty sernik z notatek mojej mamy, zawsze idealnie wychodzi. A przepis bardzo łatwy w wykonaniu, polecam.




A potrzebne będzie:

- 1 kg (niekwaśnego) zmielonego twarogu
- 6 jaj
- 8 dkg margaryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy lub 2,5 łyżki mąki

Margarynę ucieram, dodaję żółtka i część cukru; razem to utrzeć.
Następnie połączyć z masą serową oraz cukrem waniliowym i utrzeć na pulchną masę.
Białka ubić w osobnym naczyniu, dodać resztę cukru.
Do masy dodawać na przemian: ubite białka i budyń w proszku.
Wymieszać, dodać rodzynki lub skórkę pomarańczy (ja robię gładki :) bez dodatków).
Piec około 60 minut w temp 180 stopni C.

Serwować z polewą czekoladową lub tak jak ja z cukrem pudrem posypanym tuz przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz