niedziela, 5 maja 2013

Jabłecznik z kruszonką

Składniki:


Ciasto:

- kostka margaryny
- 3 szkl mąki
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

- 5 białek
- pół szklanki cukru

Cynamon

5 Jabłek


Wykonanie:

Miękką margarynę oraz pozostałe składniki na ciasto połączyć razem,
ale nie zagniatać ciasta lecz wyrobić kruszonkę (jak na drożdżówkę).
Zostawić na później 1 szklankę kruszonki.
Resztę ciasta wysypać na blachę wyłożoną papierem, na to jabłka pokrojone w plasterki; na jabłka posypać cynamon.
Białka ubić na sztywno i dodać cukier; wylać to na masę.
Resztę ciasta pokruszyć na górę. Piec 45 minut w temp. 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz